Lean Innovatie en Growth Hacking in de conservatieve corporate wereld

Tom Schraauwen - Finance bij ABN AMRO, 20 February 2019

Zoals je als kind aan de lippen van je grootvader kon hangen, zo hing ik aan de lippen van Otto Freijser en Tom Kollee tijdens de Innovatie en Growth Hacking Bootcamps van The Talent Institute, Innoleaps en Startupbootcamp.

Feiten worden niet gevalideerd binnen de kantoor muren

Komende uit een wereld van vijfjarenplannen en businesscases van 60 pagina’s, zijn zowel de Lean Startup Methode als Growth Hacking een verademing voor mij. Een sneak preview van een wereld waarin geen ruimte is om je te verstoppen. “Get out of the building”, is niet voor niets een van de citaten die mij is bijgebleven van de twee bootcamps die ik heb gevolgd bij The Talent Institute, Innoleaps en Startupbootcamp. Alleen al de ogenschijnlijk eenvoudige vraag of en hoe iemand iets zeker weet of dat het gebaseerd is op een aanname, maakt dan al een wereld van verschil.


Volle aandacht voor datgeen dat bijdraagt


Het mooie van Lean Startup en Growth Hacking is voor mij dan ook dat je het overal kunt toepassen. Ook en misschien wel juist als je zoals ik bij een groot bedrijf als ABN AMRO werkt op een, mag ik wel zeggen, conservatieve afdeling als Finance. Dat begint al in de gesprekken die ik voer met collega’s. Dat is misschien niet zo bijzonder als we het dan hebben over innovatieve ideeën en experimenten, maar wel als het gaat om een ‘doodgewone’ vraag over kosten die we maken. Lean-Startup helpt me daarin onder andere door het daadwerkelijke probleem of de concrete behoefte op tafel te krijgen. Het leert me niet teveel energie (of geld en tijd) te stoppen in zaken die niet aantoonbaar bijdragen.

Een lopend vuurtje

Overtuigd van het belang van innovatie, voel ik mij gelukkig steeds minder de predikant binnen ABN AMRO. Het ‘geloof’ begint zich inmiddels te verspreiden, ook binnen Finance. Het heeft er onder andere toe geleid dat we steeds meer Finance collega’s leren ‘hoe te denken als een Venture Capitalist’. Zodat we niet alleen meer ‘vanity metrics’ en ‘hockeysticks’ zien in onze financiële rapportages, maar dat men begrijpt dat je op een andere manier kunt en moet kijken naar een experiment of een (corporate) startup afhankelijk van de fase waarin deze zich bevinden.


Stap voor stap naar een organisatie vol growth methodes


Helaas wordt er nog veel gewerkt op basis van meerjarenplannen en businesscases. Natuurlijk is het belangrijk goed na te denken over je businessmodel en dit grondig uit te werken, maar doe het dan liever ‘op een servetje’ en zorg ervoor dat je steeds van nieuwe informatie wordt voorzien. Een Growth Hacking Bootcamp kan dan wonderen verrichten en je leren dat je met slimme experimenten heel snel iets kunt testen en (in)valideren. Op álle vlakken. Laat Growth Hacking daarom geen feestje blijven van marketeers, maar van iedereen die graag wilt weten of iets werkt. Zijn we niet allemaal in meer of mindere mate ongeduldig en op zoek naar zekerheid?

En ten slotte, beste lezers, lees even dit artikel over het creëren van een succesvolle innovatiecultuur. ‘Falen’ is prima, maar ondermaatse vaardigheden, te makkelijk denken, slechte gewoontes en een falend management zijn dat niet. Innovatie is niet (alleen) de leuke hobby van een stelletje creatievelingen in een circulair aangeklede shared space. Het is gedisciplineerd werken. Hard werken!

2-Day Innovation Bootcamp 2-Day Growth Hacking Bootcamp Get Tickets Blog Terms & Conditions Privacy Policy